Ο φόβος είναι αγάπη υποβαθμισμένη.

   "Ο φόβος είναι ένα ναρκωτικό που κυλούσε ανέκαθεν στις φλέβες της ύπαρξής σου, κι εξακολουθεί. Δεν είναι φόβος για κάτι. Είναι φόβος και τίποτα παραπάνω.. Είσαι εθισμένος τώρα πια. Οι συνθήκες που συναντάει ένας άνθρωπος στον κόσμο των γεγονότων, είναι χρήσιμες γιατί αποκαλύπτουν αυτό από το οποίο προσπάθησε να ξεφύγει, για να μη δει μέσα του. Το κακό, το τυχαίο, για τους περισσότερους είναι αναποδιές. Για όποιον ανήκει στη Σχολή, είναι εργαλεία δουλειάς, για ν' αποκτήσει ξανά τη χαμένη ακεραιότητα, και να καταλάβει. Ταυτόχρονα, είναι συμπτώματα, ήχοι συναγερμού της πραγματικής του κατάστασης.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΟΣΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΠΡΩΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ."
   Αμφιβολίες, φόβοι και πόνος καθορίζουν από νωρίς τα όρια των δυνατοτήτων στη ζωή ενός καθημερινού ανθρώπου· ένας υπνωτικός χώρος, ψεύτικος, όπου νιώθει σιγουριά σαν να βρίσκεται μέσα σε ένα οχυρό, μισό καταφύγιο, μισό φυλακή.
   "Η εγκατάλειψη του φόβου είναι το πρώτο βήμα προς την ακεραιότητα, προς την ενότητα του Είναι... Πάνω στο φόβο δε χτίζεται τίποτα, ούτε μπορείς να προσθέσεις ευφυΐα. Η έλλειψη φόβου είναι ο πρωταρχικός νόμος του πολεμιστή. Ο φόβος σε κάνει να εξαρτάσαι από μια δουλειά, και σε σπρώχνει να βρεις κρησφύγετο στην αρρώστια, όπως ήδη έκανες κι εσύ στο παρελθόν."
"Κάνε το φόβο ευκαιρία! Ο άνθρωπος έχει μόνο δυο αισθήματα: το φόβο και την αγάπη. Δεν είναι αντίθετα μεταξύ τους. Είναι η ίδια αλήθεια σε διαφορετικά επίπεδα του Είναι. Ο φόβος είναι υποβαθμισμένη αγάπη, η αγάπη είναι εξυψωμένος φόβος!"
   "Ο φόβος είναι εσωτερικός θάνατος. Ήρωας είναι ένας άνθρωπος χωρίς φόβο, χωρίς εσωτερικούς θανάτους. Ήρωας, από τη λέξη έρως, amore, amors, σημαίνει α-θάνατος. Όποιος δεν έχει το θάνατο μέσα του δεν θα τον συναντήσει έξω.
   Ήρωας είναι μια βαθμίδα της ανθρώπινης σκάλας που δεν κερδίζεται στον αχό της μάχης, αλλά στη μοναξιά, νικώντας τον εαυτό μας. Η μάχη χρειάζεται μόνο για να καταστεί ορατό εκείνο που ο ήρωας έχει ήδη κατακτήσει στο αόρατο. Το αήττητο, το απρόσβλητο είναι απλά η επαλήθευση για κάτι που ήδη συνέβη στο Είναι του.. Η τεκμηρίωση της νίκης του ενάντια στο θάνατο."
   Οι αποκαλύψεις του Dreamer έριχναν ένα εκτυφλωτικό φως στους πιο μυστικούς μηχανισμούς και στις πιο σκοτεινές περιοχές της ψυχολογίας μας· σε όλα εκείνα που καθιστούν το ανθρώπινο είδος ψεύτικο, φοβητσιάρικο, θνητό.
...............
"Είναι σημαντικό για σένα να πας στο Κουβέιτ. Επιφανειακά είναι μόνο μια επιχειρηματική αρχή, εσωτερικά είναι το πρώτο βήμα για να υπερβείς μια κατάσταση όπου δεν μπορείς να αναπνεύσεις, μια κατάσταση άγχους στο Είναι σου, στην οποία εφησυχάζεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ο επιχειρηματίας είναι ήδη ένας άνθρωπος που προχωράει προς το "όνειρο"...είναι ένας επαναστάτης που ρισκάρει υπόληψη και πόρους για ν' αλλάξει την πραγματικότητα, να σπάσει τα προηγούμενα πρότυπα και τις ισορροπίες, και να δημιουργήσει άλλα πιο ευνοϊκά... Το να δημιουργήσεις μια ομάδα εργασίας, να αναλάβεις τις ευθύνες, να τους μεταφέρεις τον ενθουσιασμό σου, να τους μεταδώσεις το όνειρό σου, μπορούμε να τα αποκαλέσουμε επιχειρηματικά χαρακτηριστικά...αυτά, στην πραγματικότητα είναι ιδιότητες του Είναι...για ν' ανέβεις στις πιο ψηλές βαθμίδες της σκάλας της ανθρώπινης υπευθυνότητας".
   Αισθάνθηκα μέσα μου την αγωνία να θεριεύει ανεξέλεγκτα. Ένιωσα τον απαράλλαχτο πόνο του νεφρικού κολικού, όταν το Είναι διαποτίζεται από κάποια σκιά και ο εσωτερικός κόσμος σκοτεινιάζει. Δεν υπάρχει άλλη αίσθηση που να βρίσκεται ακριβώς στη μέση μεταξύ του σωματικού και του ψυχολογικού πόνου. Ενστικτωδώς, έπιασα το δεξί μου νεφρό.
   Θα ήθελα να του θέσω τους φόβους μου για την επιστροφή εκείνου του πόνου, που έτρεφα την ελπίδα πως είχε εξαφανιστεί για πάντα, και θα ήθελα να του πω για τις ιατρικές εξετάσεις που θα έκανα.
   "Σταμάτα να λες ψέματα -είπε απότομα- ανήκεις στο χειρότερο είδος, στους ανθρώπους που λένε ψέματα στον εαυτό τους: τους υποκριτές...
   Η αρρώστια  είναι ανύπαρκτη. Το σώμα δεν αρρωσταίνει ποτέ. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να στείλει σήματα, να παράγει συμπτώματα, για να μας πληροφορήσει τι λείπει από το Είναι...Οι αρρώστιες δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο θεραπείες...
   "Κάθε θεραπεία είναι μια απελευθέρωση από το φόβο. 'Όταν θα απελευθερωθείς από την πραγματική αιτία τότε θα εξαφανιστούν τα συμπτώματα."
   ...Η αποκάλυψη ότι η αρρώστια όπως και η υγεία εξαρτιόταν μόνο από μένα, και η εξάρτηση, ο φόβος, ήταν οι κατασκευαστές των λίθων μου με βύθισε σε σκέψεις που θέριευαν μέσα μου σχηματίζοντας ολοένα και μεγαλύτερους κύκλους μέχρι που σάστισα.
   "Μέχρι τώρα έζησες εξαρτημένος...και έχεις την αρρώστια των ανεύθυνων. 'Οποιος πάσχει από νεφρά φοβάται, γι αυτό εξαρτάται...Όταν πάσχεις από νεφρά, σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας, πρώτα απ' όλα με τον εαυτό σου, και μετά με τους άλλους".
   Εκείνη τη στιγμή, όσα έλεγε ο Dreamer, μου φάνηκαν περίεργα και δεν τα πολυπίστευα. Μετά από πολλούς μήνες θα ανακάλυπτα ότι προγονικοί πολιτισμοί ήδη γνώριζαν ότι στον εσωτερικό μας ουρανό λάμπουν και περιστρέφονται αστέρια και γαλαξίες, ότι οι πλανήτες που σχηματίζουν το ηλιακό μας σύστημα συνδέονται αναλογικά με τα όργανα του σώματος. Η κλασσική εποχή συσχέτιζε το συκώτι με το Δία, την καρδιά με τον Άρη, τη σπλήνα με τον Κρόνο, τα πνευμόνια με την Αφροδίτη. Η τελευταία συσχέτιση επιβεβαιώνει ότι η αναπνοή συνδέεται με τα συναισθήματα, την αγάπη, με την έννοια του a-mors, την απουσία θανάτου.
   Με την αναπνοή και τα όργανά της μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα, να καταπολεμήσουμε το φόβο.
..........Τα νεφρά συσχετίζονται με τον Ερμή, τον φτερωτό αγγελιαφόρο των θεών, επομένως με την επικοινωνία...
   ....
"Εκείνοι που πάσχουν από νεφρά έλκονται  από τις δραστηριότητες επικοινωνίας, και αφοσιώνονται σε αυτές ακριβώς για να εξισορροπήσουν αυτή την ανικανότητα...αυτή την απουσία σύνδεσης, κατανόησης...επικοινωνίας"
........
"Οι φόβοι σου μετέτρεψαν τον οργανισμό που σε πληρώνει, σε ένα τερατώδες είδωλο που αντανακλά την εξάρτησή σου...μετέφερες έξω από τον εαυτό σου το "όνειρο"...το αντάλλαξες με ένα μισθό και ψεύτικες ασφάλειες καταντώντας σε μια κατάσταση σκλαβιάς...Όποιος εξαρτάται βρίσκεται ήδη χωμένος στο λάκκο μέχρι το λαιμό.. Η αλήθεια είναι ότι, όπως εκατομμύρια άνθρωποι, έχεις ήδη αποφασίσει να αφανιστείς".
....
   "REMOVE YOUR INNER OBSTACLES TO GROWTH AND ALL YOUR PERSONAL, SOCIAL AND ECONOMIC PROBLEMS WILL DESOLVE.
   Φόβος και εξάρτηση είναι ένα και το αυτό. Εξαρτάσαι γιατί φοβάσαι, και φοβάσαι γιατί εξαρτάσαι. Δεν υπάρχει πιο ιερός πόλεμος από τη μάχη και τη νίκη ενάντια σε αυτό το όριο...να νικήσεις το φόβο και να τον ξεριζώσεις από το Είναι..."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου